Kunstnerprofil

Jon Gislason

Jon Gislason

Jon Gislason er én af Danmarks kendte internationale kunstnere, som har gjort sig gældende nationalt og internationalt med store udstillinger både herhjemme og i Tokyo, New York, Rotterdam og mange andre steder verden over.

Jon Gislason er uddannet på Det Jyske Kunstakademi i Århus i perioden 1974-1977. Han har modtaget mange stipendier og udmærkelser, bl.a. Ny Carlsberg Fondets store rejselegat, der førte til et 6 måneders ophold på Det danske Akademi i Rom i 1988. Jon Gislason har været medlem af forskellige censurkomiteer, bl.a. &qout;K.P&qout; i 1983-84 og har undervist på Det Jyske Kunstakademi i mere end 10 år.

Jon Gislasons kunst er beslægtet med 1980`ernes og 90`ernes vilde maleri. Inspireret af blandt andet de tyske nyekspressionistiske malere, kastede han sig sammen med en generation af unge danske kunstnere over det stærkt udtryksladede maleri. Han er dog forskellig fra dem, da hans billeder i højere grad indeholder et alment menneskeligt budskab.

Jon Gislason er farveekspressionist. Han skaber sine værker med rene, blandede farver. De tillærte love og regler har han for længst smidt bort. Han bruger farverne i strid med al god skik og brug, og skaber det ene forbløffende mesterværk efter det andet. Han har så at sige tvunget verden ind på sin palet. Når han har malet sit billede, har han sagt hvad han ville – uden brug af ord.

Jon Gislasons billeder har farvens vildskab og de viser klassiske motiver som landskaber, menneskefigurer og -hoveder, gerne i opløsning eller i forvandling. De mange gange forenklede figurationer balanceres op af en frit fabulerende overflade, der med store enstonede felter, smurt på lærredet med brede primitivistiske penselstrøg, understreger det rent maleriske og glædesmæssige i billedet.

Han har udstillet på samtlige censurerede udstillinger i Danmark og har siden sin debut i 1976 utallige gange haft skiftende separatudstillinger på gallerier og kulturhuse, bl.a. på Silkeborg bad. Jon Gislason har solgt sine værker til mange kunstmuseer, privatsamlinger og private- og offentlige institutioner over hele verden.

Jon Gislason er omtalt i forskellige kunstleksika og i Dansk Kunst Årbog mange gange. I 2007 blev han optaget i den Blå Bog over kendte personer i Danmark. I begyndelsen af 90`erne, da skuespiller og politiker Helle Virkner tiltrådte som formand for kulturudvalget på Frederiksberg Rådhus, var det Jon Gislason, hun valgte som sin første større udstillingsopgave.